Tessans Hemsida

E-post: tc@tessanc.se

Före                                                                                                        Efter

När jag valde bilder till före/efter så blev förebilden en som tydligt visar gäddhänget under hakan, och den bilden var en bidragande faktor till att min operation blev till.

På efter bilden är gäddhänget borta, det är förvisso inte taget i samma vinkel men tro mig det blev jättebra

Mina operationer

Hösten 2009 letade jag information om hur en könsbytesutredning går till för min hemsida, och hamnade på sidor som beskrev både könsbytesoperationer och vanliga skönhetsoperationer och eftersom jag med ålderns rätt hade fått lite gäddhäng under hakan och hade en vårta på en ögonlock så var jag ganska intresserad av vad man kunde åstadkomma. Men skönhetsoperationer var det ju bara riktiga tjejer och poppidoler som gjorde, och jag är ju en kille trots allt, eller ja nästan. Men månaderna gick och jag kunde inte riktigt smälta idén att fixa till mig lite och man lever ju bara en gång så jag tog beslutet att gå vidare.

Nu skulle jag bara välja vem som skulle utföra själva ingreppet och hur man nu skall veta vem man ska överlämna sitt ansikte till, så jag letade och det fanns flera att välja på så det blev en del gallring  innan jag så småningom hamnade  på Conturklinikens hemsida och efter att studerat den och läst tidigare patienters omdömen letade jag vidare om vad som skrevs på nätet och allt var ju inte helt positivt. Det var en tjej som inte var riktigt nöjd med sitt ingrepp, hon hade fått sina pengar tillbaka. Det var också någon som tyckte att klinikchefen  Dr Gunnar Göransson var lite sträv, men alla kan ju ha en dålig dag, fråga mig. Så det fick nog bli Conturkliniken i alla fall,  Jag tog kontakt och fick en tid för konsultation. Jag gick igenom mina önskemål med Dr Gunnar Göransson som tog hand om mig på ett sätt som fick mig att känna mig trygg som patient.  Han visade på ett sakligt sätt hur han tyckte att mitt ingrepp lämpligast skulle genomföras. Så efter detta första möte bestämde vi en tid för operation, jag fick också recept och information om hur jag skulle förbereda mig inför den stora dagen. 09/11/09 var den dag som jag åkte in för att genomföra mitt ingrepp. Jag var lite tidig och blev mycket väl omhändertagen av  Dr Gunnar Göransson och hans trevliga sköterskor, jag fick ett rum eftersom jag skulle stanna över natten, fick en morgonrock, lite mer lämpliga kläder och ett par smärtstillande piller. Dr Gunnar Göransson gick återigen igenom vilka ingrepp som skulle göras så allt var helt klart innan det var dags. Vi skulle ta bort vårtan på ögonlocken, ta bort rynkorna under ögonen, dessa ingrepp skulle göras med laser, sen skulle gäddhänget bort genom att sträcka huden i ansiktet, så jag fick lite streck i ansiktet där snitten för detta skulle göras, och till slut togs några bilder före operationen. Så småningom var det dags. In i operationssalen och upp på operationsbordet. Vet inte vad jag fick men det tog nog mindre än 10 sekunder innan jag slocknade för att sedan vakna upp ett par timmar senare i sängen på mitt rum, lite förvirrad i början trodde jag ett tag att det var tisdag morgon, så jag fick fråga sköterskan hur det var egentligen. Man blev ompysslad med kaffe och smörgås och middagen var minsann ingen sjukhusmat och eftersom jag inte ätigt något sedan söndag kväll, jag skulle ju komma på fasande mage, smakade det bra med lite mat nu.  Märkligt nog hade jag inte ont någonstans, hade ganska svårt att sova på natten trotts att jag tittade på TV ganska sent på kvällen, man hade ju förstås också lite dräneringsslangar att hålla reda på.

Nästa morgon blev jag väckt med lite frukost och efter det så skulle alla slangar och bandage bort, en detalj som inte riktigt var i min smak måste jag erkänna. Är lite känslig för sånt men jag hade en jättegullig sköterska som tog hand om mig så det gick faktiskt riktigt bra. Jag fick duscha och se hur jag såg ut för första gången, var lite svullen här och där men det var ju väntat, fick instruktioner om hur jag skulle sköta om såren för att det skulle bli ett bra resultat, som tur är så är min älskade flickvän undersköterska så jag var inte orolig. Vi tog också några nya bilder så man kunde se hur det såg ut efter operationen och visst var det stor skillnad och ändå skulle det ju bli mycket bättre när allt läkt ihop. Jag fick en tid för att ta bort stygnen till nästa tisdag och så var det dags att åka hem.

Hade först tänkt ta  tunnelbanan men det fick bli en taxi, är ju lite löjligt att vara kaxig i onödan. Väl hemma igen var det bara att ta det lugnt och avvakta och visst var det lite ömt men jag hade inte ont. Onsdag morgon gick jag upp och tvättade mig noga innan jag fick lite hjälp av min egen undersköterska att smörja in mig. Natten gick bra sov faktiskt nästa hela natten, och har inte haft ont någonstans. Torsdagen började som dagen innan med en noggrann tvätt och att smörja in mig. Än så länge kändes allt bra och man såg att det blev en stor skillnad, kommer att bli riktigt bra det här. Fredag och i morse när jag vaknade och gick upp och tvättade mig så föll allt det der röda under ögonen bort, dags att byta salva. Nu syns det tydligt hur resultatet blir, stor skillnad! Är fortfarande lite öm i ansiktet men den känslan av att vara bedövad som efter ett tandläkarbesök som jag hade i början har försvunnit. Lördag och söndag har förlöpt utan några överraskningar, Var ute och handlade lite idag, hade mössa på mig hela tiden så inte stygn och agraffer skulle synas, Stygnen har kliat lite och man längtar lite efter att bli av med dem.

Måndag en vecka efter min operation och allt kändes bra, och i morgon ska stygnen bort. Tisdag, upp och duscha och tvätta såren igen och lite frukost innan jag tog T-banan in för att ta bort stygn och de små metallklämmor som håller ihop såret. Återigen blev jag mycket väl mottagen av Dr Gunnar Göransson och hans underbara sköterskor. Fick också lite beröm för att jag skött om mina sår på ett bra sätt. Hela besöket tog en knapp timme och även om det var ganska smärtfritt för mig att ta bort stygn mm så reagerade kroppen lite så man kände ett visst obehag, men med tanke på att jag mer eller mindre varit allergisk mot läkare och sjukhus sedan jag var barn så har allt hittills gått förvånansvärt bra. Är ju fortfarande lite svullen och lite gul så det lär ta en tid innan man ser det slutliga resultaten, men det tar sig. Fick också en ny tid på fredag så man kan kolla att det fortsäter att se bra ut. Fredag, var på återbesök för att kolla snitten, det såg jättebra ut så nu är det bara att vänta till det läkt ordentligt. Fick också en tid för en sista kontroll om tre månader. Det känns som mitt ingrepp har gått mycket bra och för mig har det varit ganska smärtfritt, och redan nu efter knappt två veckor så ser man knappt snitten så varför inte, det kan bli fler gånger.

I April 2011 var jag på Akademikliniken och pratade om ett nytt ingrepp för att göra mitt ansikte mer kvinnligt.  Det kommer bli en kostsam historia men jag bestämde mig för att gå vidare och fick en tid för operation den 23/5. Måndag och dags för operation, åkte in till Akademikliniken, skulle vara  där 7.30.

Blev väl omhändertagen, syrrorna  är helt underbara på AK, fick ett rum och lite annat att ha på mig.

Lite väntetid blev det men med jämna mellanrum fick jag besök av någon, narkosläkaren var inne och tittade till mig, jag fick en infart i armen och så fick jag träffa kirurgen och diskutera ingreppet, han passade också på att måla upp en massa streck i ansikte inför operationen.

Jag fick reda på att det var min tur vid 11.30 så det blev lite titta på tv ett per timmar. Så var det dags, narkossköterskan kom och hämtade mig, jag fick lägga mig på operationsbordet och så var det nattinatti. När jag så småningom vaknade upp var jag inne på mitt rum igen och även om jag inte hade ont så var jag ganska öm i hela ansiktet, hade en mask på mig för att kyla ner de ställen som  man hade behandlat, den masken blev inte min favorit eftersom den var kall och obehaglig.

Det mest spännande var ju att gå på toa och se sig själv i spegeln för första gången efter operationen och den man såg var ju ingen man kände igen, lite läskigt var det och visst jag förstod ju att detta var ju inte det slutliga resultatet det tar ju en stund innan man ser hur det blir, men lite chockad var jag. Resten av dagen vilade jag och försökte sova så mycket som möjligt.

Dag två vaknade jag ganska tidigt och fick lite frukost, var inte speciellt sugen på något men lite gick ju i en, man undrade också om jag ville ha något smärtstillande men jag hade ju inte ont någonstans så jag avböjde.

Docktorn var förståss in och tittade till mig, och så  fick jag hjälp att tvätta håret och snygga till mig lite innan det var dags att åka hem, men först skulle jag få en Lymf massage för att få igång cirkulationen i ansiktet  lite.

Vad har jag gjort då? Jo det blev ett pannlyft, man gick in med titthålskirurgi och lyfte hela pannan för att på så sött få en mer kvinnlig panna, har ju inte riktigt sett hur det blir eftersom jag är tejpad i hela ansiktet men det man ser så är det bra.

Ett mellanansiktes lyft, man har spänt upp mellandelen av ansiktet genom att göra ett par snitt från örat och uppåt, tagit bort lite hud och sytt ihop det igen. Man har också tagit lite fett från magen och lagt i det i hakan och i kinderna. I början såg jag rätt eländig ut men efter en vecka när svullnaden gått ner lite ser det bättre ut.

30/5

Nu var det dags för mitt första återbesök och lite förväntansfull var man ju, Träffade en sköterska och hon tittade på mig och tyckte det såg väldigt bra ut, blev av med lite stygn i pannan och nästan all tejp som jag hade i ansiktet. Tyvärr blev jag inte av med papiljotterna på huvudet, måste gå en vecka till innan man tar bort dem och resten av stygnen och först då kan jag ta på mig peruken igen och se lite av vad det kommer sluta. Fick också en hel del råd om hur jag skulle sköta om mig framöver, absolut inget solande, smörja in mig ordentligt mm. 

7/6

Andra återbesöket och nu ska papiljotterna på huvudet och resten av stygnen bort, ska bli skönt att bli av med dem för det har varit lite jobbiga. Det gick bra att ta bort alla stygn och annat som inte ska vara kvar, lite förvånad att det inte gjorde ett dugg ont. Jag ser ju fortfarande ”opererad ut” men det blir bättre och bättre.

Tid för nästa återbesök i november, då är allt helt säkert läkt och man kan helt och hållet se det slutliga resultatet av ingreppet.

Så här i efterhand ångrar jag mig lite att jag inte gjorde läpparna också så vi får se det kanske blir lite

till fram i höst när allt fått lägga sig.

Fem veckar efter operationen och svullnade har nu gått ner. Nu börjar jag nog se det slutliga resultatet,

känns ganska bra men det kliar lite fortfarande i pannan och känns lite som om man hade en mössa

på sig. Vet inte om det beror på att jag nu vant mig vid mitt nya jag men jag tycker nästan att

skillnaden inte blev så stor som jag hoppats, antar att det är svårare att göra tjej av en kille än man

tror. 

14/6  - 2011                                                                           3/7  - 2011

22/1 –2013

Nu var det dags igen för lite uppdatering av min fortfarande rätt manliga kropp. Så Akademikliniken och Pär Heden ska snygga till mig lite. Kommer att få lite större rumpa, lite smalare midja mm

När man kommer dit får man sitt rum, så småningom kom narkosläkaren och berättat lite vad han ska göra, har redan fått ett stick i fingret för kontroll av blodvärden och så ska jag träffa kirurgen, ska prova stödstrumpa för att undvika blodpropp mm ,,,,,mycket med det här.

Nu har kirurgen varit in och målat en massa sträck på mig hitan och ditan och tagit en massa bilder, nu drar det ihop sig.

Sköterskorna kom och hämtade mig nu var det dags så in till operationsrummet och så fick jag en infart i armen och blev tvättad  med sprit, man står där alldeles naken med händerna på huvudet och blir tvättad, kändes si så där.

Så upp på operationsbordet och natti natti.

När jag så småningom vaknade så kändes det lite vilset, hade som inte en susning om var jag var och tog en stund innan jag fick grepp om läget igen. Efter en tid och ganska mycket smärtstillande tabletter åkte jag tillbaka till mitt rum, ringde till min kära och talade om att jag fortfarande lever och att det gått bra så här långt.

Natten vart så där, sov i omgångar men eftersom jag var ganska öm var det svårt att hitta en bra ställning i sängen, och 05,30 var jag tvungen att ringa på systern för hade lite svårt att få luft, men det ordnade upp sig ganska snabbt bara jag fick sitta i sängen lite, nu var det ju inte så lätt att sätta sig upp tog nog 7-8 minuter.

Dagen har annars varit bra, har blivit ompysslad hela tiden på olika sätt.

Kirurgen kom in och tittat till mig, har också blivit av med lite slangar mm, Har också stått upp och staplat runt lite, som en fällkniv, men det går framåt så sakta. Denna gång tog det bara ett par minuter att ta sig upp, var upp en gång till lite senare och gick runt i korridoren och denna gång tog jag mig upp själv så de tar sig.

Vad har man gjort då, syftet är ju att ge mig lite mer kvinnliga former, midja, höfter rumpa och lår så nu återstår det bara att invänta och se vad resultatet blir, just nu är jag ju tejpad och bär gördel har fortfarande lite slangar kvar mm.

24/1  Är kvar på rummet fortfarande men ska nog få åka hem i dag, tyvärr har jag två slangar kvar och de behöver sitta där ett tag till så nu återstår att se hur de löser sig, sen får jag ta mig hit igen i morgon så får vi se om det går att ta bort då.

Man har också 3D fotograferat min rumpa så de kan följa förändringen när svullnaden släpper mm.

Fem dagar efter operationen och fortfarande är man öm och stel, framförallt i rumpan men även mina vader är ömma och där har man ju inte gjort något, men är nog en följd av operationen. Jag hade två dräneringsslangar kvar när jag åkte hem och tanken var nog att jag skulle åka tillbaka och ta bort dessa men var inte riktigt i form för några utfärder så  de fick vi göra själv här hemma. Som tur är bor jag tillsammans med en undersköterska så det gick hur bra som helst. I övrigt har  dagarna gått så sakteliga och jag har fått tillbaka lite rörlighet för var dag, hittade ett par kryckor i förrådet som blivit lite min räddning.

29/1  Idag har jag varit på återbesök på Akademikliniken och allt såg jättebra ut, man tog bort lite stygn och all tejp. För säkerhets skull vill man att jag ska komma en gång till nästa vecka igen. Så här långt har det gått ganska smärtfritt, jo visst har ja varit öm och stel och till och från ganska orörlig, faktum är att det inte är fören i dag 6 dagar efter operationen som jag är någotsånär rörlig och kunnat vara ute en stund. Nu är det bara att se tiden ann, ska ha korsetten i 5 veckor till som stöd och hjälp med läkning mm.

 

31/1  Nio dagar har gått sedan operationen och har varit ute lite idag och det går bättre och bättre och det ser faktiskt riktigt bra ut, har fått kvinnligare former helt klart och omgivningen ser det, flera har frågat om jag gått ner något som jag inte gjort, väger faktiskt nått halvkilo mer, men nu sitter de på rätt ställe.

Man fick kanske inte någon tonårskropp, men skillnaden är stor, mycket stor.

Tidigare var jag helt rak och hade kärlekshandtag som hängde lite över trosan.

På bilden har jag fortfarande lite tejp kvar som misspryder, och ärren under får jag nog leva med ett tag men jag är riktigt nöjd.

Nu är det ju inte klart med detta, nu gäller det ju att sköta sig så figuren består, hoppa över godsakerna och leva lite nyttigt, vill inte genomgå detta en gång till även om det hitintills gått förhållandevis smidigt.

10/3/2014  Då var det dags för den stora dagen då snoppen skulle bort, Jag beskriver lite mer hur på sidan 2014 hur det gick till, men lägger in några bilder här, de ser inte roliga ut och jag lägger in dem för att andra som gör samma sak skall se vad de kan förvänta sig efter operationen,  bilderna visar hur utvecklingen fortskrider och inte det slutliga resultatet. 

Ett par dagar efter operationen när det        Här har alla förband tagits bort                 Två veckor efter operation                         Sex veckor efter operation

stora förbandet tagits bort.                           5 dagar efter operation

3/9  Då var sista operationen gjord och det ser riktigt bra ut nu.

Tre dagar efter operation 2

2015/7  Nu har jag också gjort en tredje och förhoppningsvis sista operation där nere, och huruvida det blev exakt som jag hoppats på går väl att diskutera men å andra sidan har jag aldrig haft tanken på att göra mina operationer för att jag ska ”knulla runt” utan för att jag ska må bra och sippa eländet som jag upplevde med att ha snopp.

Så jag ångrar verkligen inte att jag gick igenom allt för att komma dit jag är i dag, jag har nått de mål jag satte när jag påbörjade min resa.

Tror det är en bra ide att inte sätta ribban för högt och tro att man blir en ”riktig” tjej för de blir vi aldrig, men vi blir i alla fall så nära det nu går.