Tessans Hemsida

Typiska resultat av hormonbehandling

Även om resultatet av hormonbehandling varierar, har man observerat flera viktiga förändringar som verkar för de flesta transsexuella kvinnor, nedan beskrivs några av de effekter man kan förvänta sig.

Bröst

Bröstens utveckling kommer att variera mycket, som hos den kvinnliga befolkningen i övrigt. Emellertid brukar brösten utvecklas något mindre än vad som är normalt hos kvinnor.

Bröstvävnadens tillväxt främjas av östrogen och anti-androgener. Att bröstens storlek överstiger B Cup är sällsynt. Utveckling kommer att ta minst 2 år för att nå maximal storlek.

Förändringar i bröstvårtan kommer sannolikt att vara något mindre än hos den genetiska kvinnan. Den lilla krets av färg runt bröstvårtan i centrala delen av bröstet kommer att förändras till utseende och storlek i förhållande till bröstet.

Strax efter hormonbehandlingen börjat (cirka 2 till 3 månader), kommer det att finnas en liten knöl-liknande formation bakom bröstvårtan och en känsla av ömhet eller känslighet i området. Detta tidigt utvecklingsskede orsakas av en ökning av ductal system bakom bröstvårtan och är en del av övergångsprocessen och vanligtvis normaliseras inom loppet av några månader.

Kroppsligt hår

Beroende på hur långhårig man är på kroppen, kommer kroppshåret generellt minska märkbart under en period av flera år. Som exempel, armar och benhår samt hår på mage, bröst och axlar kommer i hög grad att minska och i vissa fall försvinna helt.

Hud

Huden i allmänhet kommer att förändras kraftigt genom att bli mjukare och mindre grov. Med riktig hud vård, vilket innefattar skydd mot de skadliga effekterna av sol, hudens allmänna utseende kommer märkbart att förbättras genom påverkan av östrogen och anti -androgener.

Fett

Under en tid (1 till 2 år), kommer en omfördelning av fett att uppstå. Höfter, lår och rumpa kommer att samla en majoritet av denna fördelning, och tendensen att samla fett runt magen kommer att minska något. Den omfördelning kommer att resultera i en mindre midja och större höfter. Men förvänta er inga under de är ofta mycket små förändringar.

Muskelmassa

En stor del av det som normalt tillskrivs stora och breda axlar, armar och bröst är faktiskt muskelmassa, inte ben. Genom hormonbehandlingen kommer mycket av överkroppen massa försvinner. Muskelmassa tar som regel längre tid för att minska (ca 3 år) än den åtföljande förändring av fett distribution som tidigare nämnts. När överkroppens massa försvinner, ett visst mått av slapphet kan ses i huden på armar och axlar. . Precis som i fallet med normal viktminskning på dessa områden. En period av ett till två år kan vara nödvändigt för huden att anpassa sig till de mindre ram.

Genitals

När det gäller utseende. Hormonbehandlingens mest påtagliga förändringen är att minska storleken på testiklar. På grund av påverkan av östrogen, testiklarnas produktion av testosteron och spermier kommer att minskas.

Penis storlek kommer sannolikt att minska något. Sexuell funktion kommer att minska, men i vilken utsträckning är oförutsägbar. Erektion har man fortfarande, men kommer att bli mycket mindre frekvent och varaktigt, eller kan inte vara möjligt.

Prostata

Prostatan kommer att minska i storlek på grund av effekterna av östrogen och finasterid (Proscar), den senare som ges som en anti-androgen. Förutom feminiserings effekten av dessa läkemedel, både läkemedel är användbara vid behandling av begynnande prostata utvidgningen. Detta villkor är ofta ansvariga för problem med vattenkastning upplevs av många äldre personer.

Impotens

Långsiktig användning av östrogenpreparat kan sannolikt leda till impotens, Sexuell lyhördhet kommer sannolikt att minska under loppet av hormonell behandling, eventuellt resulterar i en oförmåga att uppnå eller bibehålla en erektion.

Om transgendered individ har något intresse av att vilja ha barn i framtiden, är det nödvändigt att det manliga till kvinnliga transgendered individuella välja alternativet spermier bank - med prov av sperma frysas och lagras för senare användning - före en start av hormonbehandling.

Resultat som inte kan förväntas

Skägg

Även med flera års hormonbehandling och borttagande av testiklarna, kommer skägget att finnas kvar om än något långsammare tillväxt, och inte fullt så tjock. Det här är långt ifrån acceptabelt. En metod för permanent hårborttagning, eller kombination av metoder för detta, skall användas för att befria sig själv från skägg.

Permanent hårborttagning visar störst resultat genom att koncentrera insatserna på de områden som är minst drabbade av hormonbehandling, dvs skägg och lämnar behandling av bröst-hår och liknande till sist, om behandlingen krävs alls.               Behandling med IPL-lasre tar bort skägg permanent men tar bäst på mörka hår. Har du ljusare skägg är det Diatermi som gäller. Vid hårborttagning med hjälp av diatermi förs en mycket tunn nål (tunnare än en knappnål) ner till hårsäcken som ligger några millimeter ner i huden. Hudterapeuten för in nålen vid hårstrået och när nålen har kommit ner till hårsäcken slås den högfrekventa växelströmmen till nålens spets. Det lösa hårstrået dras därefter ut med en pincett.

Röst                                                                                                                                

Djupet i tonhöjd och resonans i rösten påverkas inte av hormonbehandling. Om du inte är FTM och tar manliga könshormoner.

 

Ett könsbytes program för manlig till kvinnlig innehåller normalt recept av hormoner, östrogen och progesteron som utvecklar kvinnliga sekundära sexuella egenskaper. Utöver detta kan åtföljas före operation av anti-androgen behandling för att minska effekten av patientens egna manligt könshormon. Det kan finnas risker med hormonbehandling för både män och kvinnor och därför är det definitivt olämpligt att inta någon form av hormon produkt om det inte medicinskt ordinerats.

Intressanta sidor      http://www.1177.se/Tema/Kroppen/Hormonella-systemet/Hormonsystemet/

                                  http://www.actup.org/forum/sv/content/spanien-transsexuella-skillnader-f%C3%A5ngad-p%C3%A5-hj%C3%A4rnskanning-3057/

En sak att fundera över

Det kan vara bra att man tar sig en riktig funderare på vad det innebär innan man påbörjar en hormonbehandling i synnerhet om man gör det på egen hand. Det kan ju som transa vara häftigt att ha egna bröst men man ska ju också tänka på att  tuttar ser lite konstigt ut när man som kille är på badstranden i bar överkropp, eller i bastun med grabbarna, omklädningsrummet på jobbet eller så. Ja det gäller att tänka sig för och vara riktigt säker på vad man vill, för tuttarna finns kvar även om man slutar med hormoner, visst det går ju att operera bort dem förstås.

En annan sak man bör vara väl medveten om är att det är inte gratis, nej snarare tvärtom, det koster en hel del att köpa hormoner på nätet för där kan man få tag i dem om man nu inte går den långa legala vägen. Det är heller inte riskfritt att ta hormoner på egen hand utan läkarkontroll. En hormonbehandlig  tar tid, det kan ta flera år innan man märker något resultat över huvud taget och sen får man äta livet ut för att det man uppnått skall vara, så man får vara beredd på att ha en del pengar i kassan som man kan lägga på detta. Om man nu till slut har bestämt sig, och tänkt efter ordentligt så är det bara att önska lycka till för det är ganska mysigt med egna tuttar. Man ska också vara mycket noggrann med vad man köper. Det finns massor med sidor som säljer vad man kallar hormoner och det är inte allt för sällan naturpreparat som förvisso innehåller en form av östrogen men som är ganska ineffektiva och kostar onödigt mycket. Om man vill ha naturpreparat finns motsvarande att köpa i de flesta hälsokostbutiker till ett mycket bättre pris. Det finns också sidor som säljer falska mediciner som kan göra mer skada än nytta så det är lite knepigt att hitta rätt. Vi får hålla tummarna för att det blir en lagändring så att det går att köpa utan krångel på apoteket.

Progynova 2 mg

Tillverkare: Schering

Progynova tabletter innehåller den aktiva substansen estradiolvalerat (tidigare stavat estradiolvalerat i Storbritannien), som är en naturligt förekommande formen av de viktigaste kvinnliga könshormonet, östrogen.

 

Progynon 2 mg

Tillverkare: Bayer 

Innehåller estradiol-17-beta i form av Estradiolvalerat.

Innehåll per tablett är 1 resp 2 mg per tablett.
Progynon är avsett för systemiskt bruk.

Estradot (Estradiol plåster)

När en estradiol plåster appliceras på huden, släpper det estradiol i blodet genom huden. Estradiol är en typ av östrogen, ett kvinnligt hormon som produceras av äggstockarna.

Evorel® Depotplåster

Evorel är ett plåster som används för hormonell substitutionsbehandling (Hormone Replacement Therapy, HRT). Det innehåller det kvinnliga könshormonet östrogen. Evorel används till kvinnor vars menstruation har upphört (menopaus).

Divigel®Gel i endosbehållare

Divigel 0,5 mg gel eller Divigel 1 mg gel (kallas Divigel framöver i denna bipacksedel). Divigel innehåller en läkemedelssubstans som heter estradiol. Detta är den nya benämningen på oestradiol – läkemedlet har inte ändrats. Det hör till en grupp av läkemedel som kallas Hormonersättningsläkemedel (HRT).

 

Androcur

Det här läkemedlet verkar genom att hämma det manliga könshormonet androgen. Spermiebildningen kan minska och lusten till sex minskar generellt. Används ibland som en frivillig del i behandlingen av män som dömts för sexualbrott, då i kombination med terapi och beteendepåverkande insatser.

För kvinnor / TS kan det användas för att hämma manlig hårväxt, som skägg, då ofta i kombination med östrogen som är ett kvinnligt könshormon.

Effekten försvinner när behandlingen upphör.

 

 

Exempel på hormonpreparat och mediciner som används av Transsexuella MTF, Är viktigt att förstå att hormoner är kraftfulla mediciner och inget att experimentera med på egen hand.

                     Effekter hormonbehandling MtF

 

Effekt

Maximal effekt

Kroppsfett fördelning

3-6 månader

2-5 år

Sjunkande muskelmassa

3-6 månader

1-2 år
dosberoende

Mjukare hud,

3-6 månader

okänd

 

 

 

Frånvaro
spontana erektioner

1-3 månader

3-6 månader

Impotens

olika

olika

Bröst tillväxt

3-6 månader

2-3 år

Testikelatrofi

3-6 månader

2-3 år

Minskad
Spermieproduktion

olika

olika